De waarde van uw huis berekenen

Het bepalen van wat een huis waard is, is een proces dat vaak door een professionele partij wordt uitgevoerd, maar u kunt ook online een schatting laten berekenen. Het is een essentieel onderdeel van het kopen, verkopen en eventueel verhuren van een huis. U kunt zo namelijk het maximale leenbedrag van uw hypotheek vergelijken met wat huurinkomsten kunnen opbrengen op lange termijn of een juiste hypotheek afsluiten. Huizenprijzen kunnen namelijk sterk variëren en de waarde kan stijgen of dalen. Het is dan ook cruciaal dat u weet hoe u de waarde kunt bepalen en waarom dit van belang is.

Wat beïnvloed de waarde en waarom waardebepaling doen?

Het is van belang dat u begrijpt hoeveel het huis waard is voordat u besluit het te kopen, verkopen of verhuren. Door te weten hoeveel een huis waard is, kunt u ervoor zorgen dat u geen te hoge prijs betaalt als u een huis koopt, of dat u niet voor te weinig verkoopt als u een huis verkoopt. Bovendien kunt u als u een huis verhuurt ervoor zorgen dat u de juiste huurprijs krijgt van de huurders. Ook zijn er veel factoren die de waarde van een huis kunnen beïnvloeden, denk hierbij bijvoorbeeld aan een sauna, zwembad of een extra kamer. U kunt er ook voor kiezen uw huis eerst te gaan verbouwen en uw hypotheek verhogen voor verbouwing. Hierdoor kan uw huis meer waard worden.

Waarde laten bepalen

De waarde bepalen kunt u zelf online doen of laten uitvoeren door een professionele partij. De waarde van het huis wordt bepaald door middel van een inspectie van het huis, onderzoek naar de locatie en marktonderzoek naar vergelijkbare huizen in de omgeving. Na dit onderzoek zult u weten hoeveel het huis waard is. Ook kunt u ervoor kiezen online een schatting van de waarde van het huis te laten bereken om alvast een idee te krijgen. Onthoud wel dat de websites gebruik maken van algoritmes en de berekening een algemeen beeld geeft. Een financiële beslissing kunt u hier niet op baseren, hiervoor dient u een waardebepaling te laten doen door een professionele partij 

Hoe u de waarde van een huis kunt verhogen 

Om de waarde van een huis te verhogen, zijn er diverse verbeteringen en toevoegingen die u kunt maken, van kleine verfklussen tot grotere aanpassingen zoals een zwembad of sauna. Houd er wel rekening mee dat elke verandering zowel positief als negatief kan uitpakken voor de waarde van het huis. Denk daarom goed na voordat u besluit veranderingen aan te brengen.