Voor welke cryptomunten wordt 2023 een belangrijk jaar?

Een saaie dag op de cryptomarkt bestaat niet. Dankzij de enorme volatiliteit gebeurt er altijd wel wat op de cryptomarkt. De waarde van coins kunnen enorm fluctueren, waardoor de emoties in korte tijd hoog kunnen oplopen. Dit komt doordat er veel mensen handelen in diverse cryptocurrency’s. Wanneer er groot nieuws over een bepaalde coin naar buiten komt, is dit vaak terug te zien in de koers van de betreffende altcoin. Veel investeerders spelen hierop in en kopen of verkopen cryptomunten op basis van deze nieuwsfeiten. Maar welke nieuwsfeiten kunnen in 2023 een grote rol gaan spelen binnen de cryptomarkt? En zal dit nieuws bepalen welke koers crypto coins op gaan?

De rechtszaak tussen Ripple en de SEC, goed voor XRP?

De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten is een rechtszaak begonnen tegen Ripple Labs, het bedrijf achter de cryptocurrency XRP, wegens beschuldigingen van verkoop van ongeregistreerde effecten. Ripple Labs stelt dat XRP een valuta is en niet een effect, en dat de SEC geen recht heeft om hen te reguleren als een effectenbedrijf. De uitkomst van de rechtszaak zal bepalen of XRP beschouwd wordt als een beveiliging of niet en of Ripple Labs de wet overtreedt met de federale effectenwetgeving.

Indien de uitkomst van deze zaak positief is voor Ripple en XRP, kan hierdoor een domino-effect ontstaan. Goed nieuws is vaak een katalysator voor een stijging in de koers van een cryptomunt. Echter, veel crypto exchanges hebben XRP uit hun assortiment gehaald. In afwachting van de rechtszaak heeft bijvoorbeeld de grootste exchange van Amerika, genaamd Coinbase, XRP uit hun assortiment gehaald. Een goede uitkomst zal daarom resulteren in het opnieuw toevoegen van XRP aan het assortiment, waardoor miljoenen crypto-investeerders weer kunnen investeren in XRP. Deze opeenstapeling van positief nieuws kan zorgen voor een explosieve stijging in de XRP koers.

Gaan de effecten van The Merge zichtbaar worden voor Ethereum?

The Merge is de naam voor een ingreep in de blockchain van Ethereum, die in 2022 is uitgevoerd. Deze ingreep is bedoeld om Ethereum te "mergen" met Ethereum 2.0, een nieuwe versie van het Ethereum-netwerk die gebaseerd is op een Proof-of-Stake consensus mechanisme. Dankzij deze ingreep wordt Ethereum een deflatoire cryptomunt, wat betekent dat er steeds minder aanbod komt. Indien de vraag zal toenemen en het aanbod minder wordt, betekent dit meestal een stijging in de koers. Daarnaast is de overstap naar Proof-of-Stake ook goed nieuws voor het milieu aangezien dit mechanisme een stuk minder energie dan het Proof-of-Work mechanisme nodig heeft.